Total Pageviews

Friday, June 29, 2012

Παρόντες...

Robert Falcon Scott (1868-1912)-Βρετανός εξερευνητής.Εξαφανίστηκε στο Νότιο Πόλο το 1912 κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας,τριακόσια μέτρα πριν φτάσει στο καταφύγιο,μαζί με τους συντρόφους του.Ταξίδεψαν απογοητευμένοι (ο Amundsen είχε προλάβει να φτάσει πρώτος στον Ν.Πόλο και να υψώσει τη Νορβηγική σημαία) για να μην επιστρέψουν ποτέ...
Το μεγαλείο του ανθρώπου που δαμάζει τα στοιχεία της φύσης,αναζητώντας το απροσπέλαστο,κρίνοντας κάθε όριο σαν πρόκληση υπέρβασης,φέρνοντας τη φύση στα μέτρα του,μπολιάζοντας τη γη με την ηθική του ανθρώπινου είδους,εκτινάσσοντας στο σύμπαν την εκκωφαντική σιωπή της υπαρξιακής του κραυγής.
Εξερευνητές,θαλασσοπόροι,τυχοδιώκτες,κυνηγοί του ορίζοντα και του άγνωστου που εκτείνεται πέρα  απ'την εμπειρία: αληθινοί ήρωες!
Εξαφανίστηκαν (προσωρινά,τα σώματά τους βρέθηκαν οχτώ μήνες αργότερα),αλλά δε θα ξεχαστούν ποτέ...

Andreu Nin (1892-1937)-Ισπανός σοσιαλιστής,εντάχθηκε στους τροτσκιστές και πολέμησε στις τάξεις του POUM στον Ισπανικό εμφύλιο.Το 1937 "εξαφανίσθηκε" στη Βαρκελώνη.Δεκαετίες αργότερα έγινε γνωστό πως είχε απαχθεί και εκτελεστεί από πράκτορες της NKVD (σταλινική υπηρεσία ασφαλείας,μαμά της μεταγενέστερης KGB).Στο γνωστό σύνθημα-ερώτηση των συντρόφων του "donde esta Nin?" (πού είναι ο Νιν?) ,οι σταλινικοί απαντούσαν με ωμότητα "En Salamanca o en Berlin" (τα αντίστοιχα κέντρα των φιλοναζιστών της εποχής)...
Αγνοί ιδεολόγοι που κάποτε πίστεψαν σ'έναν καλύτερο κόσμο και δόθηκαν ολόψυχα στην επανάσταση!Πόσοι προδόθηκαν από πρώην συντρόφους,στο όνομα της "ιδεολογικής καθαρότητας" που δεν ήταν άλλο από μασκαρεμένος απολυταρχισμός! Πόσους πήρε στο λαιμό του ο "πατερούλης-Στάλιν",ο "μεγάλος τιμονιέρης-Μάο",ο Πολ-Ποτ,ο Τσαουσέσκου,ο Χόνεκερ,ο "κομμαντάντε Φιντέλ"...
Ζωντανή θα μένει πάντα η ουτοπία-αδιάφορο αν η λογική την αντιστρατεύεται-για έναν κόσμο ονειρικής πανανθρώπινης συναδέλφωσης.Υπόμνηση ίσως του χαμένου παράδεισου, η φαντασίωση αυτή θα στοιχειώνει τα ανθρώπινα όνειρα στο διηνεκές και θα συγκινεί διαχρονικά.
Τιμή σ'όσους ειλικρινά την πίστεψαν,είτε γελάστηκαν,είτε προδόθηκαν,είτε "εξαφανίστηκαν" σε σκοτεινές ιστορικές σελίδες! Τι κι αν ιδεολογικά χώρισαν οι δρόμοι μας,υπήρξα κάποτε νέος με αριστερές αντιλήψεις και θυμάμαι την αίσθηση...Άλλωστε,θεμελιώδες φιλελεύθερο καθήκον είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας.Το δικαίωμα στην ατομική γνώμη το αναγνωρίζω για όλους (ακόμη και για τους θύτες).

Raul Wallenberg (1912-1947)-Σουηδός διπλωμάτης,πρέσβης της χώρας του στην υπό ναζιστική κατοχή Ουγγαρία,διέσωσε με την πολιτική του χιλιάδες Εβραίους από τις εκτελέσεις.Το 1947 απήχθη και τα ίχνη του χάθηκαν! Με τη στάση του,ερχόμενος σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της φιλοχιτλερικής Σουηδίας,προέκρινε το ρόλο του ανθρώπου από αυτόν του διπλωματικού υπαλλήλου.Διασώζοντας συνανθρώπους του,διέσωσε την τιμή της Σουηδίας και της ανθρωπότητας.
Από την Αντιγόνη που αψηφά το Κράτος της για να θάψει το νεκρό αδερφό της και από τον Προμηθέα
που αψηφά τους θεούς για να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα,διαχέεται ανά τους αιώνες το ανυπόταχτο πνεύμα της ανθρώπινης ελευθερίας.Πάντοτε θα υπάρχει ο μόνος απέναντι στο πλήθος που θα υπερασπίζεται την επιλογή του.Πάντοτε θα με συγκινεί αυτή η επιλογή,αρκεί να συνεπάγεται ζωή και όχι θάνατο.Είναι εύκολο να εξολοθρεύεις ανθρώπους στο όνομα του οποιουδήποτε "ιδανικού".
Πόση δύναμη όμως χρειάζεται να τους διασώζεις δίχως προαπαιτούμενα,δίχως να σ'ενδιαφέρει αν "το αξίζουν",από πίστη και μόνο στην ιερότητα της ζωής,από σεβασμό στο δικαίωμα του καθενός μας να διαβεί απ'αυτόν τον κόσμο δίχως ν'απολογείται για το χρώμα του,για την καταγωγή του,για τη γλώσσα που μιλάει,για τα ρούχα που φοράει,για το θεό που πιστεύει ή αγνοεί...
Είναι πάντοτε δυσκολότερη η επιλογή της ζωής!

Τρεις άνθρωποι,τρεις "εξαφανίσεις",τρία υποδείγματα ζωής.
Χιλιάδες άλλοι πέρασαν,ακόμη περισσότεροι θα υπάρξουν λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί.
Αν κάτι δείχνει η ιστορία τους είναι πως αληθινή εξαφάνιση δεν υπάρχει,πρόκειται για φυσική εξόντωση.Ένας άνθρωπος δεν εξαφανίζεται εύκολα.Πόσο μάλλον οι χιλιάδες που κατά καιρούς "εξαφάνιζαν" τα καθεστώτα τύπου Πινοσέτ-Βιντέλα-Αμίν Νταντά και οι ανά τον κόσμο εκδοχές των σοσιαλιστικών παραδείσων.

Το άλλο,που μένει διαχρονικά ως μήνυμα,είναι χαραγμένο στον Άγνωστο Στρατιώτη:
"ανδρών επιφανών,πάσα γη τάφος"...

29/6/2012

2 comments: