Total Pageviews

Monday, June 18, 2012

Μετεκλογικά...

Μια σύντομη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 18ης/6/2012

-Αρχίζοντας από το δικό μου χώρο (Δράση/Δημιουργία Ξανά) το συμπέρασμα είναι εξόφθαλμο: αποτύχαμε παταγωδώς! Προσωπικά,πίστευα σε ένα 2-2,5%,αλλά ακόμη κι αυτό αποδείχτηκε εξωπραγματικά αισιόδοξο! Το μέλλον είναι πραγματικά άδηλο για τους φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές.Είναι προφανές πως ο φιλελευθερισμός δε χαίρει εκτιμήσεως στο εκλογικό σώμα.Αν αυτό οφείλεται στην αποστροφή του κοινού προς τις φιλελεύθερες ιδέες ή στη συστηματική δαιμονοποίησή τους από τα υπόλοιπα κόμματα δεξιάς και αριστεράς,δευτερεύουσα σημασία έχει.
- Η Νέα Δημοκρατία νίκησε και τη συγχαίρω! Δεν ξέρω τί είδους κυβέρνηση θα προκύψει,εύχομαι να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ελπίζω να πραγματοποιήσει μια-δυο από τις δεκάδες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος και την παγίωσή του για μια πενταετία,το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των νόμων οσάκις αυτοί-καθημερινά δηλαδή-παραβιάζονται.Ίδωμεν!
ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να πρωτεύσει.Προσωπικά θεωρούσα πως θα τα κατάφερνε.Ακόμη κι έτσι,η αποτυχία αυτή είναι μάλλον ευτύχημα για τη χώρα,τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.Μεταξύ του πολιτικού τυχοδιωκτισμού (ΣΥΡΙΖΑ) και του αδρανούς συντηρητισμού (ΝΔ),ο πρώτος συνιστά αμεσότερη απειλή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
-Το ΠΑΣΟΚ,παρέμεινε στην εντατική,πολιτικά απαξιωμένο.Υπό μία έννοια,το ότι συγκράτησε τα ποσοστά του συνιστά επιτυχία.Σε επίπεδο πολιτικής σημειολογίας πάντως,είναι σαφές πως έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο (ήδη η μετονομασία του έχει δρομολογηθεί).Παραμένει βέβαια ζωντανό το κοινωνιολογικό του πρόταγμα,μόνο που έχει εξ ολοκλήρου υιοθετηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ.Σε επίπεδο "ηθικολογίας" (αδόκιμος όρος για τα πολιτικά πράγματα),το ΠΑΣΟΚ υπήρξε κατά 70% υπαίτιο για τη χρεοκοπία,αλλά χρεώθηκε την πολιτική ευθύνη κατά 90%,γεγονός μάλλον "άδικο" ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ'όψιν του την πολιτική επικράτηση της ΝΔ που φέρει μεγάλη ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα.Αλλά στην πολιτική (και στη ζωή) η έννοια της "δικαιοσύνης" είναι πολύ σχετική...
-Οι "Ανεξ.Έλληνες" βγήκαν τέταρτοι,έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες προς τη ΝΔ.Από τη στάση του κόμματος στις διερευνητικές διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης,θα διαφανεί αν έχει όντως ρεαλιστική πολιτική πρόταση ή αν εξαντλείται η δυναμική του στην πολιτική διαμαρτυρία.Στη δεύτερη περίπτωση,η πολιτική του φθίση είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη.
"Χρυσή Αυγή" ανήκει αναμφισβήτητα στους νικητές των εκλογών! Έχοντας υποστεί συστηματικό αποκλεισμό από τα ΜΜΕ λόγω της "πολιτικά μη ορθής" ιδεολογίας της,διατήρησε τα ποσοστά της.Το επεισόδιο Κασιδιάρη,σύμφωνα με τους αναλυτές,όχι μόνο δεν την έφθειρε αλλά μάλλον την ενίσχυσε.Είναι προφανές πως,όσο κι αν μας απωθεί ως πολιτική παρουσία,η Χρυσή Αυγή εκφράζει κάποια υπαρκτά κοινωνικά αιτήματα με προέχον αυτό της ασφάλειας και της πάταξης της εγκληματικότητας.Όσο το κράτος δεν ανταποκρίνεται σ'αυτά,τόσο η παρουσία της Χ.Α θα βρίσκει ερείσματα στην κοινωνία.Επιπλέον,σε ιδεολογικό επίπεδο,είναι για μένα σαφές πως οι αντιλήψεις της Χ.Α που χαρακτηρίζονται από ξενοφοβία,ρατσισμό,μισαλλοδοξία,εθνο-λαϊκισμό και εχθρικότητα προς τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα Ελλήνων.Κοινώς,παρά τους κομπασμούς μας,δεν είμαστε και τόσο δημοκράτες όσο βαυκαλιζόμαστε!
"Δημ.Αρ" διατήρησε τα ποσοστά της,χάνοντας δυο έδρες στο κοινοβούλιο.Σχετική επιτυχία,αφού δε λεηλατήθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ (όπως το ΚΚΕ) αλλά μάλλον και ένδειξη των ορίων αυτού του ευπρεπούς αλλά πολιτικά άχρωμου αριστερού κόμματος.Θα επιθυμούσα τη συμμετοχή της σε μια φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση,αλλά αυτό προϋποθέτει τον αποχωρισμό της αφόρητης θεωρητικολογίας που τη διακατέχει και τη διατύπωση ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων.Ίδωμεν και εδώ!
-Το ΚΚΕ τέλος υπέστη πανωλεθρία! Για την ακρίβεια,μεγάλο μέρος των οπαδών του ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική "αριστερής διακυβέρνησης".Είναι σαφές πως η ηγετική ομάδα έχει χάσει την επαφή με τα στελέχη του κόμματος και αυτό μάλλον σηματοδοτεί εξελίξεις ακόμη και για το παραδοσιακά αρτηριοσκληρωτικό ΚΚΕ.Φαίνεται επίσης πως η πρόταση του κόμματος για "έξοδο απ'την Ευρώπη" δε γίνεται πλήρως αποδεκτή από σημαντική μερίδα των στελεχών που κατέφυγαν στο-ρητορικά φιλοευρωπαϊκό-ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα τί γίνεται?
Θα σχηματιστεί κυβέρνηση "ευρωπαϊκής προοπτικής"?
Θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κρατική λειτουργία?
Θα αντιμετωπίσει πολιτικά το μαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ που θα εξωθεί σε πολιτικούς εξτρεμισμούς?

Σύντομα θα γνωρίζουμε.
Προσωπικά,αν μπορώ να εκφράσω μια ευχή,είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να αρχίσει να εφαρμόζει τους νόμους (ξεκινώντας απ'τον αντικαπνιστικό).
Αν γίνει αυτή η αρχή,μπορούμε να ελπίζουμε σε μια-μακρά-διαδικασία εξευρωπαϊσμού...

18/6/2012

1 comment:

  1. Μια ξεκαρδιστική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Ιουνίου κάνει το γύρο του διαδικτύου χαρίζοντας χαμόγελα ακόμη και στους πιο... φανατικούς κομματικούς οπαδούς...

    http://www.iefimerida.gr/news/56372/%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-17-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85

    ReplyDelete