Total Pageviews

Thursday, June 7, 2012

Σβαρνούτ

Ο Στέλιος Κούλογλου (spin doctor) ενοχλήθηκε απ΄την επιστολή Τζήμερου στη Μέρκελ και ιδιαίτερα απ'την προσφώνηση "εξοχοτάτη" που χρησιμοποίησε ο αποστολέας.
Συμφωνώ μαζί του κι εγώ ενοχλήθηκα!
Παρόλο που θα ψηφίσω "Δημιουργία/Δράση",αφού συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος των απόψεων που εκφράζουν,θεωρώ την ανοιχτή επιστολή προς ηγέτη άλλης χώρας ενέργεια πολιτικά άσκοπη και σε επίπεδο εντυπώσεων δυνητικά παρεξηγήσιμη.
Η δε παρότρυνση "να μας στείλει στο διάβολο" είναι ηθικά άκομψη και με προσβάλλει σαν Έλληνα!
Ασφαλώς πρόκειται για ατυχέστατη επιλογή του Θ.Τζήμερου!

Ο Στ.Κούλογλου όμως γράφει κι άλλα εδώ τα οποία σηκώνουν πολλή συζήτηση.

Ξεκινάμε από τη διαπίστωσή του πως "η άρχουσα τάξη της χώρας δεν είχε ποτέ ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση".
Πιθανόν,αλλά υπήρχαν πολλές ισχυρές αιτίες γι'αυτό: η ίδια η Ελλάδα ως νεοσύστατο κράτος,οφείλει την ύπαρξή της στη ναυμαχία του Ναυαρίνου.Εκεί ο ενωμένος στόλος Άγγλων-Γάλλων-Ρώσων (Κόδριγκτον-Δεριγνύ-Χέυδεν),καταναυμάχησε τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ καταφέρνοντας συντριπτικό πλήγμα στον Αιγύπτιο στρατηλάτη που διαγούμιζε την Πελοπόννησο.Την ίδια στιγμή,εμείς -οι Έλληνες-είχαμε στείλει το δικό μας στόλο στον πάτο της θάλασσας,στα πλαίσια του δεύτερου εμφύλιου πόλεμου με τον οποίο ασχολούμασταν.Είναι μάλλον βέβαιο πως δίχως το Ναυαρίνο,η ένδοξη επανάστασή μας,παρά τον ασύλληπτο ηρωισμό των κατά τόπους αγωνιστών,θα έσβηνε.
Αλλά,η μη-άρχουσα τάξη,είχε μήπως ποτέ ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση?
Πότε την απέκτησε?
Το 1922 στο Σαγγάριο όταν ο "Ριζοσπάστης" καλούσε τους φαντάρους "να παρατήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν για λογαριασμό των Άγγλων καπιταλιστών"?
Μήπως το 1924 στην 4η ολομέλεια του ΚΚΕ που προκρίθηκε το σύνθημα για "ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη" κατ'απαίτηση του Βούλγαρου Γ.Γ της Κομιντέρν Γκιόργκι Δημητρώφ?
Ή τέλος στις 31/3/1946,όταν το ΚΚΕ αντί  συμμετοχής στις εκλογές προτίμησε την ένοπλη επίθεση στο σταθμό χωροφυλακής Λιτοχώρου,ξεκινώντας ουσιαστικά τον τρίτο γύρο του εμφυλίου?

Στη συνέχεια ο Σ.Κ μέμφεται τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο για την ιστορική του αποστροφή προς το Βαν-Φλητ "στρατηγέ ιδού ο στρατός σας".Μιλάμε για το 1948,εποχή κατά την οποία το ΚΚΕ είχε εξαπολύσει ένοπλη ανταρσία εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας,έχοντας την αμέριστη υλική-ηθική-επιχειρησιακή υποστήριξη του σοβιετικού μπλοκ και-μέχρι τη ρήξη με την ΕΣΣΔ- του Τίτο! Η εξουθενωμένη από τον πόλεμο και την κατοχή Ελλάδα,ευτύχησε εκείνες τις ώρες να δεχτεί τη στήριξη της ηγέτιδας δύναμης του ελεύθερου κόσμου,των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η ρήση του Κανελλόπουλου,αποτύπωνε πλήρως το αίσθημα ευγνωμοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων,όσο κι αν αυτό δεν αρέσει ίσως στον κύριο Κούλογλου.Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω,θα υποστηρίξω πως -όσο κι αν διαφωνώ με τις μετεμφυλιακές πολιτικές διώξεις των αριστερών- η κατάληξη του εμφυλίου πολέμου,η ήττα δηλαδή του ΚΚΕ,υπήρξε ευτύχημα για τη μεταπολεμική μοίρα της Ελλάδας.Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε κι εμείς γευτεί τις "χάρες" του υπαρκτού σοσιαλισμού...

Ο Σ.Κ υποστηρίζει πως για τα δεινά  της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια φταίει ο...νεοφιλελευθερισμός (πρωτότυπο)! Έχω συνηθίσει σ'αυτή την κραυγή.Όπως οι " μάγισσες" στο Μεσαίωνα συγκέντρωναν το μένος του πλήθους ,έτσι και σήμερα,για όλα φταίει ο "νεοφιλελευθερισμός"!
Το ερώτημα "τί πρεσβεύει ο νεοφιλελευθερισμός" κανέναν δεν απασχολεί (όπως άλλωστε κανείς δεν ήξερε τί σήμαινε "μάγισσα").Ο "νεοφιλελευθερισμός" είναι ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος του σύγχρονου λαϊκισμού.Μέχρι και για τη φορολογική επιδρομή έχει ενοχοποιηθεί...
"Νεοφιλελευθερισμός" λοιπόν στην Ελλάδα επικρατεί: στη χώρα που έχει το πολυπλοκότερο φορολογικό καθεστώς,φορολογεί την ακίνητη περιουσία,συντηρεί κλειστά επαγγέλματα,χρειάζεσαι για έναρξη επιχείρησης περί τους 6-18 μήνες λόγω δαιδαλώδους γραφειοκρατίας,υπάρχει κρατικό μονοπώλιο στην ενέργεια,εκατοντάδες κρυφές και φανερές επιδοτήσεις προνομιούχων επαγγελματικών κλάδων,μηδενική ανταγωνιστικότητα,συνεχή πρωτογενή ελλείμματα,ασταμάτητος εξωτερικός δανεισμός για την τροφοδοσία του κράτους,ανεξακρίβωτος αριθμός-μέχρι πέρυσι(!)-υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δημοσίων οργανισμών,καθολική υπέρ του δημοσίου νομοθεσία στις συναλλαγές με τρίτους...
Πουθενά δε βρίσκω ίχνος φιλελευθερισμού στην Ελληνική οικονομία,εκτός από το δικαίωμα στην κατοχή ιδιωτικής περιουσίας,το οποίο φρόντισε το ΠΑΣΟΚ να το μετατρέψει περίπου σε ιδιώνυμο αδίκημα...
Ο κ.Κούλογλου μάχεται ανεμόμυλους!

Στη συνέχεια,ο ίδιος υποστηρίζει πως για τις ελλείψεις στα φάρμακα φταίει η παρακράτηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που "δε μας έδωσαν οι δανειστές για να μας εκβιάσουν"!
Μα αν έχουμε φτάσει στο σημείο να εξαρτάται από δανεικά η φαρμακευτική μας επάρκεια για ποιού είδους "εθνική αξιοπρέπεια" μας μιλάει ο αρθρογράφος?
Πώς γίνεται να είμαστε "εθνικά υπερήφανοι" και ταυτόχρονα να ζητιανεύουμε λεφτά για φάρμακα?
Αν όντως το πρόβλημα είναι το ένα δις.ευρώ που "δε μας έδωσαν" γιατί δεν περικόπτουμε ισόποσες δαπάνες? Μάλλον είναι νεοφιλελεύθερο αυτό που προτείνω,οπότε ας επιστρέψουμε στην εθνικά υπερήφανη επαιτεία!

Ο Σ.Κ κλείνει το άρθρο του ως συνεπής μαρξιστής διαβεβαιώνοντάς μας πως "η Ιστορία επαναλαμβάνεται" και πως "η Αριστερά θα δώσει-όπως και τότε (sic)-έτσι και τώρα τη μάχη της εθνικής ανεξαρτησίας"!
Ευτυχώς όμως,η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται,λέω εγώ.
Γι'αυτό και η "μάχη" που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ διατηρήσεως των συντεχνιακών προνομίων όσων μετανάστευσαν απ'το βαθύ ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του,είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη.
Πολύ απλά "τα νούμερα δε βγαίνουν".
Ο ιστορικισμός της αριστεράς την οδηγεί στον πειρασμό να " εκβιάζει την ιστορία".
Η απέχθειά της όμως για την πραγματική οικονομία,την κάνει να αγνοεί πως η οικονομία δεν εκβιάζεται.
Ας μην ανησυχούμε όμως.
Όταν και το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλύψει τα αδιέξοδά του,θα φταίει πάλι ο...νεοφιλελευθερισμός!

Καλές λοιπόν οι ιδεοληψίες της ελληνικής αριστεράς,αλλά εξίσου καλό είναι "να μαζεύουμε πού και πού το χαλί": "σβαρνούτ" δηλαδή όπως εικάζεται πως είπε ο Στάλιν στο Ζαχαριάδη,άλλο αν ο τελευταίος δεν το μάζεψε εγκαίρως και το πλήρωσαν ένα σωρό αθώοι...

7/6/2012

1 comment:

  1. H περίπτωση Τζήμερου έχει πάντως ενδιαφέρον. Εμένα μου δίνει την εντύπωση ότι διαπνέεται από έναν αυταρχισμό και μια έπαρση που δεν συνάδουν με τη φιλελεύθερη ιδεολογία που υποτίθεται ότι πρεσβεύει. Οξύς αντιμεταναστευτικός λόγος και ομοφοβία δεν πολυταιριάζουν με τον φιλελευθερισμό.
    Επίσης εκτιμώ ότι η συμμαχία που συνέστησαν τα δύο κόμματα αποκλείεται να πιάσει το άθροισμα των επιμέρους ποσοστών τους στις προηγούμενες εκλογές. Είχα πολλούς φίλους και γνωστούς που ψήφισαν Δράση και οι περισσότεροι (όλοι ίσως εξαιρουμένου του Βαγγέλη) κατευθύνονται (με βαριά καρδιά) προς την ΝΔ.

    ReplyDelete