Total Pageviews

Tuesday, May 17, 2011

Ο αυτοκαταργούμενος υπουργός


Πρόσφατα,ο υπουργός προστασίας του πολίτη κος.Παπουτσής,έκανε μερικές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις,σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο των σωμάτων ασφαλείας.
http://www.minocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3652&It

Σταχυολογώ τις ενστάσεις μου

"...Η υιοθέτηση διαφόρων τρόπων διαμαρτυρίας εκ μέρους των πολιτών δημιουργεί μεν προφανές πρόβλημα στο βαθμό που συνοδεύεται συχνά από βία, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει την υγιή ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα μας..."
Κατά ποιά λογική η βία υποδηλώνει υγιή ανάπτυξη της δημοκρατίας?

"...Η χρήση βίας προκαλεί συχνά ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα γιατί νομιμοποιεί τη χρήση κρατικής βίας και οδηγεί νομοτελειακά στην ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού..."
Κάθε κράτος,διαθέτει μηχανισμό καταστολής της βίας,δηλαδή κρατική καταστολή.Εξ ορισμού μάλιστα για να υπάρξει στοιχειώδης συγκρότηση κοινωνικού σώματος,θα πρέπει το μονοπώλιο άσκησης βίας (στα πλαίσια του νόμου βέβαια) να ανήκει στο κράτος.Είναι άλλο πράγμα η καταδίκη ενός αστυνομικού κράτους και άλλο η παραίτηση του κράτους από το δικαίωμα άσκησης βίας,όταν αυτή είναι αναγκαία (π.χ για την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών).Το ό'τι κράτος και βία συμπορεύονται είναι σαφές από τα χρόνια του Αισχύλου (βλ."Προμηθέας δεσμώτης") και δε γίνεται αλλιώς γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κράτος διαφορετικά.Οι αναρχικοί θεωρητικοί φυσικά αντιπαθούν κάθε κρατική υπόσταση,φρονώ όμως πως ο υπουργός δε συμμερίζεται την ιδεολογία τους.

"...Υπενθυμίζω, επομένως, ότι η τήρηση της τάξης σε μια δημοκρατική, ευνομούμενη πολιτεία βασίζεται πρωτίστως στον δημοκρατικό διάλογο με τους πολίτες για την επίλυση των κοινωνικών συγκρούσεων..."
Σύμφωνοι,μόνο που σε μια διαδήλωση το μόνο που δεν υπάρχει είναι δημοκρατικός διάλογος.
¨Οταν υπάρχουν συγκρούσεις σώμα με σώμα,η επίκληση κάποιου είδους δημοκρατικού διαλόγου ανάγεται στη σφαίρα του σουρρεαλισμού!

"...Υπενθυμίζω επίσης ότι η τήρηση της δημόσιας τάξης δεν είναι αυτοσκοπός..."
Αν έτσι πιστεύετε,τί δουλειά έχετε στο σχετικό υπουργείο?
Για μένα πάντως,η διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών (αυτό εκλαμβάνω ως "τάξη") είναι ο απαραίτητος όρος πρωτογενούς κοινωνικής συγκρότησης.Δίχως αυτά,δεν υπάρχει κοινωνία νόμων,αλλά ζούγκλα (και δε γνωρίζω καμία "δημοκρατική" ζούγκλα).

"...Μια υπηρεσία όσο ισχυρή, αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που εξυπηρετεί από την μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή συγκάλυψη..."
Με άλλα λόγια,αν μια υπηρεσία λειτουργεί ελλαττωματικά,αντί να τη βελτιώσουμε...την καταργούμε! Θα συμφωνούσα ίσως,αν επρόκειτο για ΔΕΚΟ (που αποδεδειγμένα...δεν εξορθολογίζονται),μόνο που εδώ μιλάμε...για την αστυνομία.Εχει σκεφτεί ο υπουργός,στο διάστημα που η αστυνομία θα έχει εξαφανιστεί,ποιός θα προστατεύει τους πολίτες?
¨Η μήπως ..."η τήρηση της τάξης δεν είναι αυτοσκοπός"?

Συνοψίζοντας,είναι δικαίωμα του υπουργού να έχει τις απόψεις του και να οραματίζεται μια αστυνομία αγγέλων σε μια κοινωνία παραδείσου,αλλά ως πολιτικός προιστάμενος των σωμάτων ασφαλείας αυτοακυρώνεται με τέτοιες αντιλήψεις.
Καμία ανοχή στην αστυνομική αυθαιρεσία ναί,παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που παρανομούν ναί,αλλά κατάργηση της αστυνομικής πρακτικής (πώς συλλαμβάνεις με δημοκρατικό διάλογο έναν κακοποιό?) εν ονόματι μιάς θολής "δημοκρατικής" αντίληψης
ανύπαρκτης στην πραγματική ζωή...έλεος κύριε υπουργέ!

2 comments:

  1. Bαγγέλη, έχεις δίκιο στις τοποθετήσεις σου, που είναι αξιακά και συνταγματικά θα έλεγα τεκμηριωμένες. Οι απόψεις του Παπουτσή σχετίζονται με τις συνήθεις ενδοπασοκικές ισορροπίες. Το πουλόβερ της παρούσης κυβέρνησης έχει αρχίσει να ξηλώνεται και διάφοροι υπουργοί λαμβάνουν θέση για την επόμενη ημέρα, άλλοι για να εκφράσουν το "μνημονιακό" πασοκ, άλλοι το "κοινωνικό", άλλοι το "πατριωτικό" κ.ο.κ.

    ReplyDelete
  2. Για το θέμα του κρατικού μονοπωλίου της άσκησης βίας η άποψη του Φοίβου
    Καρζή.
    http://www.freecity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3773:2011-05-14-18-56-03&catid=6:2009-07-04-06-45-04&Itemid=4

    ReplyDelete